top of page

Zeg je retentie dan zegt je churn

Zeg je retentie dan zegt je churn. Meestal is dit het moment waarop mijn publiek grote ogen op zet. 


"Churn" is een belangrijk begrip als het gaat om klantbehoud en wordt vaak gebruikt om het percentage klanten te beschrijven dat een bedrijf verlaat gedurende een bepaalde periode. Het is een cruciale KPI (Key Performance Indicator) omdat het de gezondheid van klantrelaties en de algehele prestaties van een bedrijf weerspiegelt. Het helpt bij het beoordelen of het klantenbestand groeit of krimpt. 


Hier is een uitleg van hoe churn als KPI werkt:


1️⃣ Bepaal de Tijdsperiode: Eerst moet je beslissen over de tijdsperiode waarover je churn wilt meten. Dit kan maandelijks, kwartaal, jaarlijks of een andere relevante periode zijn.


2️⃣ Verzamel Data: Verzamel gegevens over het aantal klanten aan het begin van de periode en hoeveel van hen zijn vertrokken tijdens die periode. Dit kunnen klanten zijn die hun abonnement hebben opgezegd, hun accounts hebben gesloten, of op een andere manier niet langer actief zijn.


3️⃣ Bereken Churn Percentage: Gebruik de bovenstaande formule om het churn-percentage te berekenen. Dit geeft aan welk deel van je klantenbestand je in die specifieke periode hebt verloren.


 4️⃣ Interpretatie: Het churn-percentage geeft aan hoe goed je in staat bent om klanten te behouden. Een hoog churn-percentage kan wijzen op problemen in klanttevredenheid, productkwaliteit of concurrentiedruk. Een laag churn-percentage duidt meestal op een gezonde klantenrelatie en een sterke klantenbinding. Per branche kunnen deze cijfers enorm van elkaar verschillen.


5️⃣ Actie ondernemen: Als het churn-percentage hoog is, is het belangrijk om actie te ondernemen om klantverloop te verminderen. Dit kan het verbeteren van klantenservice, productverbeteringen, of gerichte marketingcampagnes omvatten. Of By Berith inschakelen 😉


6️⃣ Blijf monitoren: Churn is een KPI die continu gemonitord moet worden. Door regelmatig churn te meten en te analyseren, kun je trends identificeren en proactief actie ondernemen om klantverlies te minimaliseren. De acties die ontwikkeld zijn om klantverlies te voorkomen kan je op deze manier monitoren op mate van succes. Waarbij geduld noodzakelijk is, omdat het vaak een lange tijd (minimaal 6 maanden) overheen gaat voor dat je succes merkt.Hoe gaat jouw organisatie om met churn en klantverlies?


Groetjes Berith

Marketeer & Trainer

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page